Novinky

Digitálna samospráva - fungujúce riešenia a ich praktické využitie

24.10.2019

Konferencia "Digitálna samospráva - moderný spôsob komunikácie samosprávy a občana" bola určená najmä pre zástupcov a predstaviteľov samospráv a zamerala sa na moderné trendy v komunikácii samosprávy a občana.

Témy konferencie

Ústrednou témou prednášok na konferencii boli legislatívne novinky v zákone o eGovernmente, resp. technologické novinky slúžiace na zabezpečenie zákonných povinností pri elektronickej komunikácii. 

Pozornosť bola tiež venovaná legislatívnym a technickým riešeniam v témach registratúra, používaniu dôveryhodných certifikátov na autorizáciu elektronických úradných dokumentov a aplikovaniu protibyrokratických opatrení.

"Konferenciu sme využili aj na odprezentovanie nového grafického rozhrania portálu elektronických služieb ESMAO, ktorého spustenie je naplánované v najbližších dňoch. Do nového GUI sme premietli pripomienky a požiadavky používateľov ESMAO.

Výsledkom je väčšia miera prehľadnosti, jednoduchšia dostupnosť informácii a efektívnejší spôsob používania dostupných elektronických služieb," hovorí Tomáš Koval projektový a marketingový manažér spoločnosti Nuaktiv.

Rozšírená dostupnosť riešení pre samosprávu

Spoločnosť Nuaktiv rozšíruje dostupnosť svojich riešení pre samosprávu. Ako reakciu na tému správy registratúry sme pripravili moderné certifikované riešenie ActiveRegistratúra.

Ďalším nástrojom, ktorý prináša Nuaktiv samosprávam je zaručená konverzia (v podobe riešenia ActiveKonverzia), vďaka ktorému samospráva zabezpečí výkon verejnej moci aj v prípade, ak bude potrebná zmena formy úradného dokumentu.

V pozícii prednášajúcich sa na konferencii predstavili zástupcovia štátnych inštitúcii (NBÚ, UPVII, MV SR), viacerí predstavitelia súkromného sektora ponúkajúceho zaujímavé riešenia pre samosprávy a v neposledmnom rade tiež odborníci spoločnosti Nuaktiv, organitátora konferencie.

Kontakt s klientom - nevyhnutnosť pri ďalšom rozvoji riešení pre digitálnu samosprávu

Účastníkmi konferencie boli prevážne klienti spoločnosti Nuaktiv, používajúci naše riešenia pre efektívnejšiu komunikáciu samosprávy a občana (ESMAO, ActiveRegistratúra, ActiveKonverzia).

"Je pre nás dôležité byť v pravidelnom kontakte s našimi klientami. Len tak vieme reagovať na ich aktuálne potreby a prinášať im riešenia, ktoré im umožnia byť vo svete elektronickej komunikácie inovatívni a dostatočne efektívni," dopĺňa Tomáš Koval.

Elektronické služby už aj v mobile

Účastníci konferencie si priamo počas jej trvania mohli stiahnuť a vyskúšať novú verziu mobilnej aplikácie Mesto vo vrecku, ktorá je súčasťou riešenia ESMAO.

Pôvodná verzia aplikácie, ktorá umožňovala používateľom zadávať a adresovať podnety z rozličných oblastí verejného života svojim samosprávam, bola doplnená o riešenie na zverejňovanie správ z úradnej tabule.

"Z našej strany ide o ďaľší krok postupného prinášania kompletného balíka elektronických služieb priamo do mobilných telefónov. Chceme tak ešte viac priblížiť občana a predstaviteľov samosprávy."

Na dvojdňovej konferencii sa zúčastnilo približne sto účastníkov z celého Slovenska. V komunikácii s nimi sme načerpali nové poznatky, ktoré budeme chcieť zúžitkovať do našej ďalšej práce v zmysle rozvoja komplexných riešení pre mestá a obce.

 

Program konferencie s možnosťou stiahnutia všetkých prezentácií.